073 023 08 52 Tack för ditt bidrag till hemsidan MittOrsa.se!

Där Stopånsväg tar slut börjar den 1km slingrande naturstigen som följer längst med Stopån upp till de två fantastiska fallen, naturen här känns magisk!

Nyhet för 2018 är en ny led på 4km ”Rundslingan” som binder samman vattenfallen och slogboden.

Hitta Hit: 45 km Norr/NV om Orsa, E45an Norrut, sväng av mot Untorp, Skyltat till Naturreservat och Stopånsväg strax efter att du kört över bron över Unnån och innan du når bebyggelsen i Untorp.

Slogboden på en skogsglänta och utsikten från toppen av Kaljomäck. För att ta dig till toppen av Kaljomäck så behöver du gå av leden och orientera dig till utsikten på egen hand.

Jag hittade två tidningar på Returbutiken i Orsa och så här skriver Per Lindberg 1988 i Orsa´s Skoltidning.
”Stopån i våra hjärtan – Måste vi inte värna om våra sista vildmarker? Måste inte våra barn och barnbarn kunna njuta av orörd natur, vandra i väglösa marker, växa upp med samma upplevelser som vi haft möjlighet till? Hur ser det ut i våra trakter om 10, 50, 100år? Vi har faktiskt ansvar för framtiden”

År 1990 skriver Fred Campbell i Orsa´s Skoltidning om Mora och Orsa Naturskyddsförenings kamp om att Stopån och Anjosvarden ska få bli Naturreservat. Länsstyrelsen i Falun, Mora Lantmäteri, Skogsvårdsstyrelsen i Orsa, Korsnäs, Staten och de ”styrande makthavarna i Orsa Kommun” är alla inblandade i frågan. 1991 bildas slutligen Stopåns Naturreservat.